Κύστη Baker – Κλινική εικόνα & Θεραπεία

Κλινική εικόνα

Ο όρος «κύστη Baker»  περιγράφει κύστες οι οποίες εμφανίζονται στην οπίσθια-έσω επιφάνεια του γόνατος (ιγνυακή κοιλότητα) μεταξύ της έσω κεφαλής του γαστροκνημίου και του τένοντα του ημιυμενώδους και αποτελεί μια χαλάρωση του αρθρικού θυλάκου προς την περιοχή αυτή. Η κύστη συνήθως έχει μέσα αρθρικό υγρό.

Τα συμτπώματα της κύστης είναι πόνος και αίσθηση πίεσης στο οπίσθιο μέρος του γόνατος.

Συχνά συναντώνται συμπτώματα όπως ευαισθησία στην πίεση και αντανάκλαση πόνου στη γαστροκνημία (γάμπα). Επειδή στην περιοχή της ιγνυακής κοιλότητας (πίσω μέρος του γόνατος) υπάρχουν αρτηρίες και φλέβες μπορεί να δημιουργήσει πίεση στα αγγεία αυτά με αποτέλεσμα  περιφερική θρομβοεμβολή,  με έντονη την κλινική εικόνα του πόνου και του μουδιάσματος στο κάτω άκρο. Είναι σημαντική η εξέταση των μηνίσκων καθότι περιφερικές βλάβες αυτών και κυρίως των οπισθίων κεράτων (στις πίσω πλευρές των μηνίσκων), μπορεί να δημιουργήσουν την αρχή μιας κύστης Baker.

Τα συμπτώματα επιδεινώνοται κατά την άσκηση, την κάμψη ή έκταση του γόνατος και συνοδεύονται με συμπτώματα της υποκείμενης νόσου (ρήξη μηνίσκου, οστεοαρθρίτιδα κ.λπ.).

Η μαγνητική τομογραφία γόνατος είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της κύστης. Αν η μαγνητική τομογραφία δεν δείξει βλάβη στην άρθρωση, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, δηλαδή έγχυση κορτικοειδών και φυσικοθεραπεία.

Εάν υπάρχει ενδοαρθρική βλάβη, η συνηθέστερη και πιο αποτελεσματική λύση είναι αυτή της αρθροσκόπησης, που απομακρίνει την κύστη και στις περισσότερες των περιπτώσεων ανακουφίζει τα συμπτώματα. Αν ούτε τότε λυθεί το πρόβλημα, γίνεται χειρουργική εκτομή της κύστης. Σε κάθε περίπτωση, ο ορθοπαιδικός σε επικοινωνία με τον ασθενή θα αποφασίσουν για τη βέλτιστη θεραπευτική διαδικασία. Σε κάθε θεραπευτική προσέγγηση η φυσικοθεραπεία δεν θα πρέπει να παραλείπεται  προκειμένου να γίνει σωστή επούλωσης των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη και αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος.

Θεραπεία

Συντηρητικά, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που έχει προτείνει ο γιατρός, η φυσικοθεραπεία θα αντιμετωπίσει και θα ανακουφίσει τα συμπτώματα και κυρίως περιλαμβάνει:

  • Ηλεκτροθεραπεία (Tecar  Therapy κ.λπ.)
  • Κινησιοθεραπεία (βελτίωση εύρους τροχιάς ROM, ενδυνάμωση περιαρθρικών μυών, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας)
  • Ειδικές τεχνικές μάλαξης για αποσυμφόρηση του οιδήματος
  • Κρυοθεραπεία
  • Kinesio tapping (για σταθεροποίηση της άρθρωσης & αποσυμφόρηση της περιτωνίας)
  • Περίδεση γόνατος

 

 

Μελίνα Ζήση MSc PT, HCPC registered

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *